Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Sütőtök, a gyógyító
  2024-02-10 23:52:52, szombat
 
 



A sütőtök felhasználásban és tápanyag tartalomban különbözik a főzőtöktől. Még a felhasználás ideje is lényegesen különbözik. A főzőtök a nyári meleg hatásától véd meg, a sütőtök pedig a tél hidegétől, illetve a fázástól és következményeitől.

A sütőtök tápértéke
Hatalmas mennyiségű A-vitamint tartalmaz, és minél mélyebb narancssárga, annál nagyobb az A-vitamin tartalma. Természetesen a tápérték itt is attól függ, milyen földbe termett a tök. Ha a hagyomány szerint trágyafészek tetejére ültettük, biztosan jobb tápértékű táplálékot kapunk.

A sütőtök gyógyhatása
A tök állítólag az amerikai indiánoktól ered. Onnan jutott el hozzánk, de csak mint élelem. Náluk alakult ki a gyógyító hatása. Had említsük meg az ősi indián gyógyító hatást, jóllehet valakin segít, ha megpróbálja fehérvérűség gyógyítására használni. Ha megfigyeljük az ásványi tartalmát láthatjuk, hogy a kalcium, foszfor és a magnézium a tökben hasonló mennyiségben fordul elő. A felszívódásnak ez az arány az egyik feltétele. Ha a felszívódás alapos, a három ásvány együtt hatalmas gyógyító erőt fejthet ki.

Gyulladások
A sütőtök a megfázásos betegségekre hatékony. Minden elváltozás amely gyulladással jár gyógyítható a sütőtök levével, illetve a benne levő A vitaminnal. Elsősorban a nyálkahártyák gyulladásaira van gyógyító hatással. A légzőszervi nyálkahártya, köhögés, tüdő és a hörgők azokra ható ingert csillapítja, és gyógyítja az ért károsodásokat. A tüdőgyulladást és egyéb tüdő károsodást is gyógyíthatjuk. Súlyosabb esetben jó ha búzacsira olajjal fogyasztjuk az A vitaminos tök lét.

Petefészek és húgyhólyaggyulladás
A meghűléses betegségekkel járó gyulladásokat szintén sikeresen gyógyítja a sütőtök lé. Hat továbbá a hüvely nyálkahártyájára, ha kúraszerűen fogyasztjuk, megszűnik a folyás is.

Allergia, bőrpanasz
Az ásvány rendkívül jó arányban fordul elő a tökben. A kálium elősegíti a vér tisztítását. Az A- vitaminnal ily módon jó hatással vannak a pattanásos bőrre. Az allergia leküzdéséhez szintén szükséges a vér lúgosítása, mert csak ily módon tud érvényesülni a gyógyításában az A vitamin. Allergikus köhögés, tüsszögés, sőt az asztma rohamokat is csökkenthetjük, ha töklét fogyasztunk.

Máj működés serkentése
A máj az a testrészünk melynek nem érezzük panaszait. Az orvostudomány is elég későn tudja megállapítani a bajt, amikor már nehéz segíteni a betegen. Ha azonban valamilyen rendellenességet tapasztalunk, szúrást, vagy tompa nyomást a jobb oldalunkon, a bőrön elváltozást, gyakori meghűlést stb. nyugodtan gyanakodhatunk a májra. A májnak nagyon sok feladata van, s mi ahelyett hogy segítenénk működését, folyamatosan terheljük. Próbáljunk segíteni önmagunkon, a máj meghálálja a legkisebb figyelmességet is. A vértisztítás mellett fogyasszunk A-vitamint kúraszerűen.

Szív és koszorúér
A kalcium fontos a szív és véredény izomzatának felépítéséhez. A magnézium serkenti a kalcium felszívódását. A kálium együtt a kalciummal a szív működését szabályozza. Mindezek az elemek megtalálhatók a tökben olyan mértékben és mennyiségben, amennyire az a testnek megfelel. Láthatjuk, hogy a kálium és a kalcium együtt jótékony hatással vannak a szív működésére és a koszorúérre. Ha a vér túlzottan lúgos, gátolhatja a kalcium felszívódását. Ettől azonban a mi magyar kosztunkon élve nem kell félnünk. Sokkal inkább a túlzott fehérje fogyasztástól, aminek következtében a vér savas lesz, és a kalcium kioldódik a csontokból, valamint nem történik meg az izmok kellő mértékben való ellátása kalciummal.

Prosztata problémák
Nyugati könyvekben azt olvashatjuk, hogy a magyar cigányok nem tudják mi a prosztata rák, mert sok tökmagot fogyasztanak. Ehhez még hadd tegyük hozzá, hogy a szegény ember, aki a kukoricájában annyi tököt termelt amennyit csak tudott, hogy a jószágnak legyen, no meg téli reggelire tök tepertőnek vasárnaponként rétesnek és bélesnek, nemcsak a mag fogyott, hanem a tök is, egyik fő eledel volt régen. Az A vitaminban bővelkedő tök így nemhogy a rákot, de a gyulladást sem engedte kifejlődni. S a tökmagban a test számára nélkülözhetetlen zsírtartalom kitűnően társult az A vitaminnal, ami segítette a felszívódását érvényesülését a testben. Más gyulladás sem fejlődhetett ki, mert az immunrendszer épségben őrködött az egészség felett. Talán éppen a télen elfogyasztott tök tette lehetővé, hogy az öregasszonyok az ablak mellett ülve harisnyát kötöttek este a beszűrődött holdfénynél, nem küzdöttek a szürkületi vaksággal.

Elkészítési mód
Ha télen fogyasztjuk, vegyünk példát elődeinkről. Habár ma már nem olyan elterjedt a marhatök, aminek a magja azért jó, mert könnyen lehet megtörni, próbáljunk meg esszenciális olajat is használni, amikor tököt fogyasztunk. Ha nem tudunk természetes úton hozzájutni, a kertekből, szerezzük be a gyógynövény boltból. Megéri, mert a tök rendkívül egészséges táplálék, különösen akkor, amikor nemigen van más zöldségféle. Ha betegek vagyunk, és egészségünkért harcolunk, nincs sok választásunk. Akár a tél elején is megkezdhetjük a kúrát. A májbetegek számára talán az egyetlen segítség, de két csészénél többet ne fogyasszunk. Egyébként az étkezésben, nincs recept, mindenkinek a saját felszívó képességétől függ a gyógyulás.

Vágjuk szeleteke, kaparjuk ki a magját egy evőkanállal, kenjük meg mézben elkevert fahéjjal, süssük 175 fokon kb. 45-60 percig.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Címkék: nélkülözhetetlen, nyálkahártyájára, rendellenességet, felhasználásban, egészségünkért, vasárnaponként, érvényesülését, figyelmességet, tüdőgyulladást, csökkenthetjük, gyanakodhatunk, felszívódásnak, felszívódását, megkezdhetjük, gyógyíthatjuk, öregasszonyok, megállapítani, károsodásokat, természetesen, kukoricájában, gyógyításában, orvostudomány, elfogyasztott, felépítéséhez, immunrendszer, nyálkahártyák, következtében, gyulladásokat, betegségekkel, gyulladásaira, fogyasztástól, megtalálhatók, gyógyítására, felhasználás, fehérvérűség, fejlődhetett, sütőtök felhasználásban, felhasználás ideje, nyári meleg, sütőtök pedig, sütőtök tápértéke, hagyomány szerint, sütőtök gyógyhatása, amerikai indiánoktól, gyógyító hatása, ásványi tartalmát, tökben hasonló, egyik feltétele, felszívódás alapos, három ásvány, megfázásos betegségekre, sütőtök levével,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Elköszönt  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  A másik dolog,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Éretlen vers  Facebookon kaptam  Szabolcska Mihály – Ákác...  Facebookon kaptam  Erdőn  Irgalom és ítélet  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Szép estét kedves látogatóimna...  Png telefon  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Rátalálsz  Nem számIt  George Byron - Ahogy itt jár -...  Szép napot kívánok  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Popper Péter szavai  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png csokor  Png kislány  A boldog családok mind hasonló...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  210 éve született a SZÓZAT meg...  Reménység és erő Krisztustól e...  Facebookon kaptam  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  A kételkedés kezelése  Neked tudnod kell  Makszim Gorkij gondolata  Leonardo da Vinci gondolata  Png virág  Tanuld meg ezt a versemet  Szívem  Akarat  Facebookon kaptam  képre írva  Kaffka_Margit  Tavaszi kép  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Szívem  Irgalom és ítélet  Facebookon kaptam  Idő  Facebookon kaptam  Régi emberek, akikre máig büsz...  Próbálj meg ...  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Minden harmadik...  s immár én is felragyogva, ért...  Facebookon kaptam  Akarat  Elköszönt  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Örülök, hogy látlak!  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Facebookon kaptam Krisztinától  Egy maradéktalanul uralt világ  Nem számIt  Albert Einstein gondolata  Png virág  A Megváltó szolgálatában  Fekete István - Akác  Elköszönt  Rátalálsz  Facebookon kaptam  A nemzeti hovatartozás kulturá...  210 éve született a SZÓZAT meg...  Egy maradéktalanul uralt világ  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Alvó cicák  Facebookon kaptam  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Garai Gábor - Takarítás  Facebookon kaptam  Még csak most kezdődik a nap  Facebookon kaptam  Nem számIt  Paul David Tripp Április 20  Png csokor  Kaffka_Margit  Szabolcska Mihály – Ákác...  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Facebookon kaptam  Alázat  Alvó cicák  Facebookon kaptam  Bounty krémes  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Jó éjszakát  Reménység és erő Krisztustól e...  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
sütőtök felhasználásban, felhasználás ideje, nyári meleg, sütőtök pedig, sütőtök tápértéke, hagyomány szerint, sütőtök gyógyhatása, amerikai indiánoktól, gyógyító hatása, ásványi tartalmát, tökben hasonló, egyik feltétele, felszívódás alapos, három ásvány, megfázásos betegségekre, sütőtök levével, benne levő, nyálkahártyák gyulladásaira, légzőszervi nyálkahártya, hörgők azokra, meghűléses betegségekkel, hüvely nyálkahártyájára, ásvány rendkívül, kálium elősegíti, pattanásos bőrre, allergia leküzdéséhez, asztma rohamokat, jobb oldalunkon, bőrön elváltozást, májnak nagyon, legkisebb figyelmességet, vértisztítás mellett, kalcium fontos, magnézium serkenti, kalcium felszívódását, kálium együtt, szív működését, elemek megtalálhatók, tökben olyan, kalcium együtt, szív működésére, túlzott fehérje, kalcium kioldódik, izmok kellő, magyar cigányok, szegény ember, kukoricájában annyi, jószágnak legyen, test számára, felszívódását érvényesülését, immunrendszer épségben, egészség felett, télen elfogyasztott, ablak mellett, beszűrődött holdfénynél, szürkületi vaksággal, magja azért, gyógynövény boltból, májbetegek számára, egyetlen segítség, saját felszívó, nélkülözhetetlen, nyálkahártyájára, rendellenességet, felhasználásban, egészségünkért, vasárnaponként, érvényesülését, figyelmességet, tüdőgyulladást, csökkenthetjük, gyanakodhatunk, felszívódásnak, felszívódását, megkezdhetjük, gyógyíthatjuk, öregasszonyok, megállapítani, károsodásokat, természetesen, kukoricájában, gyógyításában, orvostudomány, elfogyasztott, felépítéséhez, immunrendszer, nyálkahártyák, következtében, gyulladásokat, betegségekkel, gyulladásaira, fogyasztástól, megtalálhatók, gyógyítására, felhasználás, fehérvérűség, fejlődhetett, betegségekre, választásunk, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3055
  • e Hét: 27946
  • e Hónap: 59432
  • e Év: 264133
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.